Inkomstförsäkring var avgörande för de anställda

Savings protection, close up of female hands covering stack of gDannemoramineral AB gick i konkurs 2015 efter bland annat stora problem med de sjunkande priserna på järnmalm. Världsmarknadspriset på järnmalm hade då gått ner med hela 70 % från den högsta noteringen. När personalen kom till jobbet den 18 mars 2015 fick de beskedet att Dannemoramineral AB ansökt om konkurs. Ingen anställd blev uppsagd på dagen utan mer information kom senare. Många anställda bodde i närheten av gruvan och fick se sig om efter andra jobb längre bort – och helt enkelt börja pendla. Konkursen var däremot inte oväntad utan de anställda hade levt med tanken länge, särskilt eftersom att Dannemoramineral AB varit under rekonstruktion året innan. Uppemot 200 anställda i gruvbolaget och hos underleverantörer berördes av konkursen.

För de anställda som hade inkomstförsäkring var beskedet något lättare. En inkomstförsäkring innebär nämligen att du får behålla upp till 80 % av din tidigare lön vid konkurs.

En inkomstförsäkring är en värdefull investering

När ett företag så som Dannemoramineral AB går i konkurs är det självklart ett tungt beslut för de anställda. Enligt Dannemoramineral AB tidigare VD har de flesta tidigare anställda fått nya jobb men hur lång tid det tog är det däremot svårt att veta. Att ha en inkomstförsäkring är viktigt oavsett vilken bransch du arbetar i men kanske extra viktigt i de branscher som är känsliga för prisförändringar, så som inträffade för järnmalmen. Vilken inkomstförsäkring du kan teckna kan dock variera beroende på vilken bransch du arbetar inom. För att hitta den bästa inkomstförsäkringen för dig, oavsett om du jobbar som gruvarbetare eller något helt annat, kan du ta hjälp av en jämförelsetjänst av inkomstförsäkringar som exempelvis Inkomstförsäkring.se.

En konkurs känns inte lika tungt med inkomstförsäkring

Att ha en inkomstförsäkring gör att du kan känna dig betydligt tryggare på arbetsmarknaden. Med en inkomstförsäkring får du nämligen möjlighet att behålla upp till 80 % av din tidigare lön vid arbetslöshet. Detta oavsett om arbetslösheten beror på konkurs eller annat. På så sätt får du tid att smälta det faktum att du är arbetslös och därefter söka nya arbeten, utan att behöva oroa dig för din ekonomi. För att kunna få ersättning från en inkomstförsäkring krävs det oftast att du är medlem i en a-kassa samt att du varit med i inkomstförsäkringen i minst 12 månader. En konkurs, varsel eller uppsägning kommer ofta mer oväntat än vad den gjorde för de anställda i Dannemoramineral AB och därför är det en bra idé att ordna med inkomstförsäkring i god tid, trots att du kanske känner dig trygg med din anställning i dagsläget.