Blancolån räddar allt fler företag ur konkursfällan

Med miljardskulder som Dannemora Mineral AB hade så kan det vara svårt att ta blancolån för att lösa sina skulder. Men faktum är att allt fler mindre företag använder blancolån (alltså lån utan säkerhet) som ett sätt att klara sig ur svåra ekonomiska perioder. Alla företag har ekonomiska svackor, kanske framför allt företagets första år, och många ser blancolån som ett sätt att ta sig över svackorna mot en räntekostnad. Att ta ett blancolån behöver inte innebära några stora summor även om räntan är högre än vid lån med säkerhet, som billån eller bolån.

Dannemora Mineral AB hade förutom skulder till leverantörer även skulder till kreditinstitut vilket, tillsammans med det fallande priset på järnmalm, var starkt bidragande till företagets konkurs. Att inte skuldsätta sig i för stor grad är viktigt som företagare då räntekostnader och diverse avgifter snabbt kan få även det mest framgångsrika företagets kassa att sina.

Minska företaget utgifter genom att samla lån

Har ditt företag, precis som Dannemora Mineral AB, ett stort antal lån och krediter så kan det vara en god idé att samla dessa under ett enda stort blancolån. I Dannemoras fall var det svårt då det är ovanligt att långivare som erbjuder blancolån sträcker sig till de summorna som krävdes. För mindre företag finns möjligheter att ta blancolån på upp till 500 000 kr. Genom att samla mindre lån och krediter under ett stort blancolån blir det lättare att få en bra överblick över företagets skuldsituation. Det är dessutom väldigt vanligt att den sammanlagda räntekostnaden minskar med ett enda blancolån istället för flera mindre.

blancolan-raddar-allt-flera-foretag-ur-skuldfallan

Jämför för att hitta blancolån med låg ränta

Det spelar ingen roll om ditt företag är aktivt inom gruvbranschen eller tillverkar appar. Det gäller alltid att minimera företagets kostnader och här tenderar räntekostnader att vara en stor post. Att jämföra blancolån ökar chanserna att hitta blancolån med riktigt låg ränta. På så vis kan ditt företag minska kostnaderna för lån och krediter och istället fokusera på att minska andra kostnadsposter. Som företagare är det dock extra viktigt att tänka på att alla blancolån ska betalas tillbaka. Skulle företaget misslyckas med att betala tillbaka sitt blancolån så kan konsekvenserna bli dyra avgifter och en hög dröjsmålsränta. Se till att ha kontinuerlig koll på när blancolånet och räntekostnaderna för detta ska återbetalas för att slippa att skada företagets ekonomi i onödan.