Så hjälper a-kassan dig vid konkurs

För de som tidigare jobbat vid Dannemora Gruva kan konkursbeskedet kommit som en chock. En konkurs kan leda till stora ekonomiska problem för de som tidigare varit anställda. Eftersom att konkurser ofta är svåra att förutsäga är det klokt för dig som anställd att försäkra din inkomst. Ett sätt att göra detta är genom att gå med i en A-kassa.

Anställda drabbas ekonomiskt vid konkurser

Att de anställda hos ett företag som går i konkurs drabbas kommer knappast som en överraskning. Eftersom att företaget inte längre existerar så förlorar samtliga sin anställning. När Dannemora Mineral AB gick i konkurs var det därför flera som drabbades.

Troligtvis hade de flesta anställda någon form av ekonomiskt skydd, vilket kan hjälpa mycket då du plötsligt förlorar din anställning. I Sverige finns det en statlig lönegaranti som gäller om din arbetsgivare går i konkurs. Ett ytterligare skydd mot ekonomiska svårigheter är att vara medlem i en a-kassa.

A-kassan ersätter delar av din inkomst

För dig som är medlem i en a-kassa finns det ett mycket större skydd om du förlorar ditt arbete. För dig som ännu inte är medlem kan det vara dags att ansluta sig redan nu. Detta eftersom att du måste ha varit medlem i en a-kassa under en viss tid för att kunna få ersättning. När du uppfyller de krav och villkor som a-kassan ställer kan du få upp till 80% av din lön i ersättning om du förlorar din anställning.

Tips! Som medlem i en A-kassa kan du få upp till 80% av din lön i ersättning när du förlorar din anställning.

Eftersom att den som förlorar sin anställning ofta får det svårt ekonomiskt kan detta göra en avgörande skillnad. För att hitta den a-kassa som passar dig bäst kan du jämföra dina olika alternativ via A-kassa.se. Där kan du se vilka a-kassor du kan ansluta dig till och vad de har för olika villkor och ersättningar. Genom att jämföra arbetslöshetskassor kan du säkerställa att du får så stor trygghet som möjligt, så billigt som möjligt.